הבדיקה המיקרוסקופית

מאת פרופ׳ אחינעם לב שגיא

בדיקת ההפרשה הנרתיקית מתחת לעדשת המיקרוסקופ הינה חלק בלתי נפרד מאבחון מדוייק של דלקות נרתיק.

כיצד נעשית הבדיקה?

במהלך הבדיקה הגינקולוגית נלקחת דגימה באמצעות מגע עדין של מטוש צמר גפן (דומה למקלון לניקוי אוזניים) בדופן הנרתיק. בדרך זו מתקבלת דגימה של ההפרשה. כמות קטנה של הדגימה מונחת על גבי זכוכית מיוחדת, והדגימה נמהלת ב-2 נוזלים, מי מלח ("סליין") ותמיסת KOH. תכולת ההפרשה מתפזרת בנוזלים ומאפשרת זיהוי מרכיבי ההפרשה השונים. כאשר מסתכלים על הדגימות מתחת לעדשת המיקרוסקופ המגדילה, ניתן להבחין במרכיבי ההפרשה השונים: תאי הנרתיק, חיידקים, פטריות, טריכומונס וכיו"ב.

מה מאפשרת הבדיקה המיקרוסקופית?

הבדיקה המיקרוסקופית מאפשרת זיהוי של הגורמים לדלקת נרתיקית, כגון פטריה או טריכומונס. היא מאפשרת לבדוק האם אוכלוסית החיידקים בהפרשה הנרתיקית תקינה או לקויה, ומאפשרת להבחין בסוג התאים הנרתיקים- תאים "בשלים" המייצגים מצב תקין, או תאים "צעירים" (פארבזלים) המייצגים מצב של חוסר אסטרוגן. בנוסף, המשטח הנרתיקי מאפשר זיהוי של דלקות על פי הערכת כמות תאי הדלקת שיש במשטח.

האם ביצוע תרבית זהה לבדיקה מיקרוסקופית?

לא. הבדיקות אינן זהות, אך הן משלימות זו את זו. התרבית נלקחת באופן דומה, אולם הדגימה נשלחת למעבדה ושם נעשה זיהוי של חיידקים ופטריות לאחר שמגדלים אותם על גבי מצע מיוחד. הבדיקה המיקרוסקופית אינה מסוגלת להבדיל בין הפטריות השונות ולזהות חיידקים ספיציפיים, ולעומת זאת, בדיקת התרבית אינה מזהה תאי דלקת ותאי נרתיק. בנוסף לכך, בדיקת המיקרוסקופ מאפשרת זיהוי מיידי של הגורם לתלונות, בעוד בדיקת התרבית אורכת מספר ימים.

האם יש תנאים בהם לא ניתן לעשות בדיקה מיקרוסקופית?

לא ניתן לעשות בדיקה מיקרוסקופית מיטבית בזמן הוסת (היות ותאי הדם האדומים ממלאים את המשטח), לאחר שימוש בתכשירים נרתיקים, לאחר שטיפות נרתיק פנימיות ולאחר יחסי מין. לכן אנו מבקשים מן המטופלות להמנע משימוש בתכשירי נרתיק שבוע לפני הביקור במרפאה, ומיחסי מין בטווח של 48 שעות לפני הביקור.


משטח תקין Normal

דלקת פורלנטית DIV

דלקת נרתיק פטריתית Candida

וגינוזיס חיידקית- BV

אטרופיה מחוסר אסטרוגן – atrophy



  חזרה לדפי המידע