וגינוזיס חיידקית

מאת פרופ׳ אחינעם לב שגיא

וגינוזיס חיידקי (BV – Bacterial Vaginosis) נחשב הגורם העיקרי לדלקת נרתיק ברחבי העולם, אולם שכיחותו בישראל אינה ידועה, וכנראה נמוכה יותר בהשוואה לארצות אחרות. למעשה, אין מדובר בדלקת היות ולמרות שמדובר במצב בו יש חוסר איזון בהרכב התקין של חיידקי הנרתיק, הדבר אינו מעורר תגובה דלקתית של מערכת החיסון, ולכן נקרא "וגינוזיס" ולא "וגיניטיס". לכן גם לא יופיעו תסמיני דלקת כגון גרד, כאבים, צריבה, אודם ונפיחות.

מהם השינויים החלים בוגינוזיס חיידקית?

במצב זה יש החלפה של הרכב החיידקים התקין בנרתיק, ובעיקר חיידקים בשם "לקטובצילוס", בחיידקים אחרים, ביניהם גרדנרלה וגינליס, פרבוטלה, מובילינקוס, בקטרויידס ומיקופלזמה. חיידקים אלה מתרבים וגורמים לתסמינים האופיינים: הפרשה מרובה וריח לא נעים שמקורו בתרכובות אמינים המופרשות על ידי החיידקים (הריח מזכיר ריח דגים). כאמור, לא מדובר במצב דלקתי, ולפיכך בדר"כ לא יופיעו אודם, גרד, כאבים בקיום יחסי מין או תחושת צריבה.

מה התסמינים האופינים לוגינוזיס חיידקית?

הפרשה נרתיקית מרובה מהרגיל וריח לא נעים הדומה לריח דגים. הריח עשוי להתגבר לאחר קיום יחסי מין. בדרך כלל לא יהיו גרד או כאבים.

מה גורם לוגינוזיס חיידקית?

הסיבה אינה ברורה. ידוע כי המצב מלווה בשינוי הרכב החיידקים בנרתיק, אולם לא ברור מה הגורם לכך. שטיפה תוך נרתיקית (DOUCHING) עלולה לשנות את האיזון התקין בנרתיק ומעלה את הסיכוי להתפתחות וגינוזיס חיידקית. וגינוזיס אינו נחשב למחלת מין.

איך מאבחנים וגינוזיס חיידקית?

שיטת האבחון המקובלת במרפאה הינה זיהוי 3 מתןך 4 גורמים:

  1. הפרשה מרובה, מימית או אפרפרה. ההפרשה האופיינית מזוהה תוך כדי הסתכלות בתוך הנרתיק באמצעות מפשק נרתיקי (ספקולום).

  2. מבחן אמינים חיובי”Whiff test” : תוספת של חומר בשם KOH לנוזל הנרתיק גורמת לתגובה כימית והופעת ריח אופייני המזכיר ריח דגים.

  3. pH בסיסי- זוהי בדיקה של חומציות הנרתיק, אשר באופן תקין מראה סביבה חומצית. בוגינוזיס הסביבה הנרתיקית הופכת להיות בסיסית. ניתן לזהות את השינוי באמצעות נייר מיוחד (נייר pH).

  4. זיהוי תאי clue במיקרוסקופ. אלה הם תאי רירית הנרתיק המכוסים בחיידקים.

במידה והבדיקות הללו לא נעשות במרפאה, ניתן לשלוח דגימה למעבדה לצורך צביעת גרם, אולם אז יש להמתין לתשובה מספר ימים.ביצוע תרבית לא יעזור לקביעת האבחנה, היות ואין חיידק מסויים שנוכחותו אבחנתית לוגינוזיס חיידקית.

מה הסיכון בוגינוזיס חיידקית?

פרט להפרעה הנגרמת על ידי נוכחותה של הפרשה מרובה וריח לא נעים, וגינוזיס חיידקית נושא בחובו סיכונים למספר תת-אוכולוסיות.

  • נשים הרות: מחקרים הראו קשר בין לידות מוקדמות לבין נוכחות של וגינוזיס חיידקית, בעיקר בנשים אשר חוו לידה מוקדמת בעבר.

  • דלקת באגן- נמצא כי וגינוזיס חיידקית מעלה את הסיכון ללקות בדלקת של הרחם או דלקת באגן.

  • וגינוזיס חיידקית גורם לעליה בשיעור הזיהומים לאחר ניתוחים גיניקולוגים.

  • וגינוזיס חיידקית מעלה את הסיכון להדבקה במחלות המועברות במגע מיני.

כיצד מטפלים בוגינוזיס חיידקית?

הטיפול נעשה על ידי מתן אנטיביוטיקה מסוג "פלג'יל " או "קלינדמיצין" בקרם או בטבליות תוך נרתיקיות, או על ידי נטילת אנטיביוטיקה דרך הפה. הטיפול ניתן לטווח זמן שבין 3 ל-7 ימים, תלוי בהרכב התכשיר. ישנו שיעור גבוה של חזרה הדורש טיפול ממושך יותר, ולעיתים אף מתן טיפול מונע ממושך. ישנם מחקרים אשר מראים יעילות לפרוביוטיקה.




  חזרה לדפי המידע